Politiciens et élections, Votez librement et participez à la démocratie, Votez pour le changement, Référendum en ligne
left right

Biographie Wouter Beke

> Belgium > Politiciens > Christen-Democratisch en Vlaams > Wouter Beke
Wouter Beke Wouter Beke
Wouter Beke
Een Belgisch politicus, Senator & burgemeester van Leopoldsburg en partijvoorzitter van CD&V. | A Belgian politician, the current chairman of the CD&V.
email
email
email

DESCRIPTION DU CANDIDAT: 

Wouter Beke Biographie

NLD:

 

Wouter Beke (Lommel, 9 augustus 1974) is een Belgisch politicus, Senator & burgemeester van Leopoldsburg en huidig partijvoorzitter van CD&V. Als partijvoorzitter trekt hij de Limburgse Kamerlijst op 25 mei 2014.

 

Biografie

Beke studeerde Politieke Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en behaalde zijn doctoraat aldaar in 2004 in de Sociale Wetenschappen. Daarnaast volgde hij aan de Vrije Universiteit Brussel ook een bijzondere licentie Sociaal recht. Van 1996 tot 2003 was hij assistent aan de afdeling Politicologie van de faculteit Sociale Wetenschappen en nadien wetenschappelijk medewerker bij het Overlegcentrum voor Ethiek.

 

Sinds 2003 is Beke algemeen ondervoorzitter van de christendemocratische CD&V en wordt hij gezien als de huisideoloog van de partij. Zijn voorlaatste boek, De mythe van het vrije ik. Pleidooi voor een menselijke vrijheid, wordt algemeen beschouwd als het christendemocratische antwoord op het Vierde Burgermanifest van toenmalig premier Guy Verhofstadt. In het boek geeft Beke kritiek op het doorgedreven individualisme dat onder de paarse regering is toegenomen, en op het loskoppelen van vrijheid en verantwoordelijkheid. Ook geeft Beke zware kritiek op de euthanasiewetgeving en de ethische wetgeving van paars in het algemeen.

 

Namens deze christendemocratische politieke partij zetelt hij sinds 2004 in de Senaat. Op 20 maart 2008 werd hij tijdelijk partijvoorzitter van deze partij, omdat Etienne Schouppe staatssecretaris geworden was. Op 15 mei 2008 werd hij opgevolgd door Marianne Thyssen. Op 23 juni 2010 werd hij opnieuw voorzitter ad interim van de CD&V. Op 19 november 2010 raakte bekend dat Beke zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de CD&V. Naar eigen zeggen wil hij van de partij opnieuw de volkspartij maken van Vlaanderen. Hij staat voor verandering zonder het land te willen splitsen. Op 22 december 2010 werd Beke met 98,73 % van de stemmen verkozen tot nieuwe voorzitter van de partij. In totaal brachten 25.065 leden hun stem uit. Op 12 november 2013 werd dit mandaat met 97,66% van de stemmen verlengd met een termijn van 3 jaar.

 

Op 2 maart 2011 werd Beke door koning Albert II belast met een onderhandelingsopdracht om een akkoord voor de Belgische staatshervorming voor te bereiden. Er werd daarbij geen timing meegedeeld. Na ruim twee maanden diende koninklijk onderhandelaar Wouter Beke een lijvig rapport in bij koning Albert II, met de vraag van zijn taak te worden ontlast. De koning aanvaardde het ontslag, waarna op 16 mei 2011 Elio Di Rupo als formateur werd aangesteld.

 

Op 13 juli 2012 werd zijn wetsvoorstel tot splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde goedgekeurd door de Kamer. Deze splitsing vloeide voort uit het Vlinderakkoord dat Beke mee onderhandeld heeft. Hij leidde zijn partij naar de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2012. Met de campagne {iedereen inbegrepen} slaagde CD&V erin de grootste partij te blijven op lokaal vlak. Sinds de gemeenteraad van woensdag 2 januari is Wouter Beke ook burgemeester van de gemeente Leopoldsburg, zijn lokale afdeling wist bij de lokale verkiezingen van oktober 2012 30.5% van de stemmen van de Leopoldsburgers binnen te halen. Zelf zette hij met 2082 voorkeursstemmen een mooie score neer.

 

bron

 

 

FRA:

 

Wouter Beke, né le 9 août 1974 à Lommel est un homme politique belge flamand, membre de CD&V, dont il devient en 2010 le président à la suite de la démission de Marianne Thyssen. Il est docteur en sciences sociales et licencié en sciences politiques (KUL). Il est titulaire d'un diplôme spécial de droit social (VUB). Il fut chercheur scientifique à la KUL.

 

Fonctions politiques

  • 2001 - : conseiller communal à Bourg-Léopold
  • 2003 - : vice-président national du CD&V
  • 2004 - 2006 : échevin à Bourg-Léopold
  • 22 juillet 2004 - : sénateur élu directement
  • 2007 - 2012 : premier échevin Bourg-Léopold
  • 2013 - : bourgmestre de Bourg-Léopold
  • 2007 - : membre du Conseil de police (Kempenland)
  • 21 mars - 15 mai 2008 : président ad interim du CD&V
  • 23 juin 2010 - 22 décember 2010 : président ad interim du CD&V
  • 22 décembre 2010 - : président du CD&V

 

source

 

 

ENG:

 

Wouter Beke (born 9 August 1974) is a Belgian politician and a member of the CD&V. He was reelected as a member of the Belgian Senate in 2007. Wouter Beke studied Social Law at the Vrije Universiteit Brussel and Political Sciences at the Katholieke Universiteit Leuven. He is a doctor in the Social Sciences. While working as a researcher at the Leuven University, he entered politics in his municipality Leopoldsburg. He became a senator in 2004. Between 21 March 2008 and 15 May 2008, he was the temporary chairman of the CD&V. In November 2013, Wouter Beke was reelected as chairman of the CD&V. He was reelected with 98,7% of the votes.

 

source

11.8.2010

updated: 2014-03-18

icon Wouter Beke
icon Wouter Beke

ElectionsMeter n'assume aucune responsabilité pour le contenu des arguments. S'il vous plaît contactez l'utilisateur ou l'auteur des commentaires. Chaque argument sur ElectionsMeter doit contenir le nom de l'auteur et le référence à la source originale du texte. Les utilisateurs devraient être conscients de la loi sur la protection du droit d'auteur. S'il vous plaît lire policy du site. Si ce texte contient une erreur ou des informations incorrectes que vous souhaitez les corriger, ou même vous voulez gérer l’administration du profil ,veuillez nous contacter. contactez-nous..

 
load menu